XS4ALL, er is geen alternatief.

Ik ben een “prosumer”, oftewel een consument die thuis hobby’d op professioneel niveau.
In mijn geval in de vorm van een heus datacenter in mijn kelder, en daar hoort uiteraard een provider bij van professioneel niveau.

Eentje waarbij ik een /29 IPv4 subnet kan afnemen, eentje waarbij ik een /48 IPv6 subnet kan afnemen, eentje waarbij ik een reverse DNS kan instellen, eentje waarbij al mijn poorten inclusief poort 25 open staan als ik dat wil, en eentje waarbij ze snappen dat ik mijn eigen gateway nodig heb voor Border Gateway Protocol over Generic Routing Encapsulation tunnel.

En vooral eentje waarbij de helpdesk niet vraag of ik de modem al heb herstart als ik naar één van de bovenstaande puntjes vraag….

Er is geen alternatief voor XS4ALL als je deze opties wilt hebben, er zijn echter wel omwegen om deze functionaliteit bij een ander provider te hallen, ik zal daarom ook zeker overstappen naar een andere provider mocht XS4ALL verdwijnen.

En dan heb ik het nog niet eens over het maatschappelijke betrokkenheid gehad van XS4ALL, er is geen één andere provider die daadwerkelijk meevecht voor net-neutrality, eentje die je privacy waarborgt, eentje die in sommigen gevallen zelf tot in de rechtbank voor haar klanten op komt om deze punten in stand te houden.

Tenslotte kan ik het ook nog hebben over het feit dat XS4ALL een beter peering heeft naar de rest van het internet dan bijvoorbeeld KPN maar ik ben bang dat ik nu tocht echt technisch te ver ga, hoewel dat bij GBP over GRE waarschijnlijk ook al het geval was.