Het wordt dus plan B…

Reken maar dat ik deze actie ga steunen!

Het feit dat met deze ronduit domme actie van KPN een mooi merk en extreem goede provider verloren zal gaan is echter niet mijn hoofdreden om dit te doen.

Ik zit al een tijd bij Xs4all en ik ben reuze blij met ze. Maar, ik ben wel zo nuchter om mijzelf wat kritische vragen te stellen. Bovendien houd ik ervan om dingen te analyseren. De vraag die ik mijzelf stel is simpelweg: waarom val ik, en vele anderen zo blijkt, over de koers die KPN heeft ingezet. Zij bieden toch ook internet aan?

Ik kijk nu al jaren naar wat er om mij heen in deze wereld gebeurt en het patroon wat ik zie is steeds weer hetzelfde: grote bedrijven worden groter, de kleintjes worden opgeslokt en wij als consumenten wordt geacht om alles maar te slikken wat er door onze strot wordt geduwd.

Zo ziet KPN ons klaarblijkelijk ook: entiteiten wiens taak het is om te consumeren. Zoals koeien dit met gras doen.

Kritisch zijn hoort daar niet bij. Een klantenservice heb je voor de vorm en die automatiseer je zoveel mogelijk want je wilt als bedrijf natuurlijk niet te veel FTE kwijt zijn aan dit noodzakelijk kwaad. De formule is: zoveel mogelijk betalende “klanten” tegen zo weinig mogelijk medewerkers.

Naar buiten toe laat je dat natuurlijk niet zien. Op de site, of in andere campagne-uitingen, staat een mooi verhaal over hoe belangrijk “het contact met klanten” is. Dit doorgaans gecombineerd met een paar mooie, politiek correcte plaatjes om een en ander er goed uit te laten zien. O wat zien die mensen er toch altijd blij uit op die (stock) foto’s.

Een mooi voorbeeld is de “Beleef KPN” pagina. Onderaan deze pagina de quote “Samen maken we het leven vrijer, leuker en makkelijker!” en een knop “Hierom kies je voor KPN”.

Laat mij u dit vertellen: het is allemaal nep. Lariekoek. Flauwekul. Dit soort teksten komen direct van een copy writer bij een reclamebureau. Er zit bij een organisatie als KPN niemand, maar dan ook echt helemaal niemand, die samen met u en uw familie het merk KPN wilt beleven. Laat staan het leven vrijer, leuker en makkelijker te maken.

Dit gevoel, dat negentig procent van wat we om ons heen zien nep is, daar lopen we nu met ons allen tegenaan. Dit gegeven wordt meer en meer mensen duidelijk.

We vallen niet over deze beslissing van KPN omdat we blij zijn met de service welke Xs4all verleend. Sorry Xs4all. Als dat de enige reden was geweest dan zouden een aantal klanten blijven en een aantal zou gewoonweg een andere provider kiezen. We vallen hierover omdat we een van de laatste kleine partijen op zien gaan in een grote monopolist en de mensen binnen deze laatste kleine partij zeggen nu, in tegenstelling tot al die anderen die hen voor gingen: nee, dat doen we niet.

En dat is veel krachtiger. Het geeft aan dat er hier mensen aan het werk zijn die ergens voor staan. Mensen die een ideaal nastreven en niet puur en alleen doen wat hen gezegd wordt om aan het einde van de maand hun salaris maar te krijgen. Kort gezegd: mensen.

En mensen zijn er voor mensen. Waar KPN uit entiteiten bestaat en die zijn er voor entiteiten. Zie hier het verschil.

Ik sluit af met twee wensen voor Plan B:

De wens dat mensen altijd de belangrijkste factor binnen het bedrijf zullen zijn. Of het nu om een klant of medewerker gaat. Een opzet als coöperatie zou het mooiste zijn zodat de medewerker en niet de aandeelhouder de dienst uitmaakt.

O zo belangrijk. Het wordt echt tijd dat we dit gaan zien met ons allen. Daadwerkelijk samen het leven vrijer, leuker en gemakkelijker maken.

De wens dat het gegeven “vrijheid” uitgedragen blijft worden.

Mensen die met Linux werken, en de bijbehorende centrale bibliotheek aan vrij te gebruiken software, kennen deze vrijheid al. Het fenomeen “Free software, not as in free beer but as in freedom” is een hele belangrijke en is compleet onzichtbaar voor de vele gebruikers van de besturingssystemen welke door de megabedrijven worden gepresenteerd als “de enige alternatieven”.

Als Linux gebruiker beslist ondergetekende (ik dus) wanneer updates worden geïnstalleerd.
Het idee van een licentiecode invoeren om software te kunnen gebruiken is absoluut krankzinnig.
Maandelijkse betalingen om software te kunnen gebruiken is ronduit idioot.
Naar allerlei vage websites moeten gaan om programma’s te downloaden vind ik ronduit gevaarlijk.

Betalen voor software doe ik overigens zeker, maar dan wel in de vorm van donaties. Gewoon omdat ik de software goed vind en ik graag wil dat de mensen die hun tijd in de ontwikkeling stoppen zich gesteund voelen. Dat is een andere insteek welke in mijn optiek gezonder is. En het mooie is dat het open source is. Dus de techneuten onder ons kunnen de code analyseren en de ontwikkelaars ondersteunen met verbeteringen of hen wijzen op beveiligings-issues. En er zijn zeker geen data lijntjes naar grote partijen welke ons gedrag loggen om deze data door te verkopen voor winst. Wie waren de koeien ook al weer?

My 50 cts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *