Het vertrouwen is weg

Het vertrouwen is weg. De techniek blijft. Dat KPN dat kan heeft ze, eerlijk is eerlijk, wel bewezen. De added-value van XS4All is de afgelopen 5 jaar steeds verder afgeroomd door KPN. Zo is XS4All nog maar amper te horen in het debat. Het pionieren werd meer door KPN gedaan, pas daarna kwam een dienst terecht bij XS4All. Bits of Freedom en Meldpunt Kinderporno? Lang geleden geïnitieerd mede door XS4All, ook toen al onder de vlag van KPN. XS4All is al jaren een schim van wat het ooit was. Maar, XS4All biedt nog wel een dik pakket aan en ik heb de indruk dat privacy nog steeds op een hoog niveau staat. De servicedesk is goed genoeg en neemt in geval van storingen de communicatie met KPN op zich, soms op het hopeloze af. In mijn werk heb ik zelf ook af en toe te maken met de KPN. KPN staat voor mij synoniem voor log, inflexibel en weinig-servicegericht met af en toe een pittig toefje Kafka. Deze associatie staat in schril contrast met de associatie die ik heb met XS4All waar de oude oude hacker-cultuur met bijbehorende humor nog altijd aanwezig is, zij het vooral sluimerend.
Het vertrouwen was al aan het verdwijnen en met de mededeling van 10 januari is het ineens duidelijk: XS4All is niet meer, het einde van een tijdperk. Er zijn voor mij nu maar twee wegen: overstappen naar een provider die wel de gewenste added-value kan bieden en dan minimaal van het niveau XS4All 5 jaar geleden. Of een ordinaire internetpijp afnemen alsof het een waterleiding is: goed en zo goedkoop mogelijk.

Naar mijn weten is er in Nederland geen enkele provider die dat vroegere niveau van XS4All kan bieden. Blijft over een goedkope pijp en daarnaast lid worden van Bits of Freedom en daarnaast gebruik gaan maken van een dijk van een VPN – dat laatste doe ik al sinds de sleepwet van kracht is. Is KPN een optie? Ja. Maar ze staan zeker niet bovenaan mijn lijstje. Tweak, Tele2 en T-Mobile staan er zeker boven. KPN staat samen met Ziggo en Solcon onderaan.

Ik wacht nog even af. Maar ik ga afscheid nemen van dit XS4All, ook als KPN haar besluit terugdraait. XS4All in haar huidige vorm is al te mager. Of XS4All komt hier veel sterker uit en gaat minimaal verder op het niveau van 5 jaar geleden, of ik sta open voor een andere, meer passende partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *