De Ondernemingsraad van XS4ALL stapt zoals verwacht naar de rechter. Het behelst een proces dat waarschijnlijk ergens tussen de zes weken en misschien wel een jaar kan gaan duren. We hopen vurig dat dit KPN er eindelijk toe beweegt om het besluit om XS4ALL op te heffen in te trekken én XS4ALL dan wel meer zelfstandigheid te geven (anders heeft het geen zin), zodat wij ook onze plannen voor een alternatieve provider niet hóeven te lanceren. Omdat we KPN niet vertrouwen hierin, gaan onze plannen voor fase 1 van Plan B vooralsnog gewoon door. Afgelopen week hebben we opnames gemaakt voor een promofilm, en we zijn momenteel bezig met de laatste zaken voor de lancering van de eerste fase. Hierbij zal ook de naam van de nieuwe provider bekend worden.
Maar eerst is de OR dus aan zet. Hieronder het persbericht dat ze vandaag stuurden, met het nieuws dat je ongetwijfeld bij de NOS, NRC, Nu, Parool of elders langs hebt horen komen!
AMSTERDAM, 21 OKTOBER 2019 – De Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL gaat in beroep tegen het besluit om XS4ALL op te heffen. De OR vindt dat dit plan negatief uitpakt voor KPN, de klanten en de medewerkers van XS4ALL. De gesprekken tussen de OR en KPN zijn op niets uitgelopen. Daarom legt de OR het besluit voor aan de rechter.
OR: Opheffen financiële strop, grote onzekerheden voor medewerkers en klanten
Volgens de OR is het plan tot integratie slecht onderbouwd, is er voor het plan selectief gebruik gemaakt van te oude onderzoeken en is het plan in strijd met in het verleden gemaakte afspraken over de onafhankelijkheid van XS4ALL binnen de KPN-groep. Ook een onderzoek van onafhankelijke financiële experts wijst uit dat de businesscase ernstige gebreken bevat, en dat er een reële mogelijkheid is dat deze negatief uitvalt. Daarnaast wijst de OR op de onduidelijkheid voor klanten, die ondanks eerdere beloften van KPN dat er niets zal veranderen nog niet weten of zij al hun producten en diensten kunnen behouden. De OR is ook kritisch over de onzekerheid voor medewerkers, die niet weten wat er met hun baan gebeurt na de eerste zes maanden.
Daan Willems, voorzitter Ondernemingsraad XS4ALL:
“We hebben de afgelopen maand gekeken naar het besluit waarin geen enkel punt wordt overgenomen van ons advies. Helaas heeft de starre houding van KPN ervoor gezorgd dat we er in gesprekken niet uit zijn gekomen. Ook het feit dat er een mogelijke verkoop had kunnen plaatsvinden waar wij niet van op de hoogte gesteld waren, maakt niet dat ons vertrouwen gegroeid is. Dan blijft er nog maar een mogelijkheid over, een onafhankelijk orgaan de zaak te laten toetsen.”
Niet over 1 nacht ijs
Eind augustus 2019 heeft de OR gereageerd op de adviesaanvraag van de bestuurder van XS4ALL. Daarin stelt KPN voor om het bedrijf en het merk XS4ALL op te heffen. Concreet adviseert de OR om de voorgestelde plannen niet uit te voeren en het voorgenomen besluit tot integratie in KPN van tafel te halen. Op 19 september besloot het bestuur van XS4ALL en KPN om niets van het ruim 60 pagina’s tellend advies van de OR over te nemen en de integratie door te zetten. Na het besluit had de OR een maand de tijd om zich te beraden op vervolgstappen. Wat nu resulteert in een stap naar de rechter, om zo af te dwingen dat XS4ALL blijft bestaan.
Vervolg
Op 18 oktober 2019 is het verzoekschrift van 61 pagina’s ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Het is nu aan de rechter om te bepalen of het besluit moet worden teruggedraaid.
Enquêterecht
Naast die beroepsprocedure heeft de OR van XS4ALL ook nog het enquêterecht. Hiermee kan om een onderzoek worden gevraagd naar wanbeleid van KPN richting XS4ALL in de afgelopen jaren. Willems: “We hebben twee maanden geleden een bezwarenbrief gestuurd aan KPN. In de reactie is onvoldoende op onze bezwaren ingegaan. We overwegen nu serieus om ook daar een procedure voor op te starten.”